English
Francais
Βιο-φιλμογραφία
Ταινίες
Θεατρικά
Ραδιοφωνικά
Φωτογραφία
Γλυπτά - μέταλλα
Σινέ παρουσιάσεις, προγράμματα, INTERNET, DVD
Δημοσιεύσεις και προς έκδοσιν
ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Σινέ παρουσιάσεις, προγράμματα, INTERNET, DVD
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ και INTERNET
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ και DVD
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ και INTERNET

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

 

Οι ταινίες του Γιάννη Τριτσιμπίδα προβάλλονται στον κινηματογράφο - τηλεόραση και παρουσιάζονται σε κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Συμμετείχε συχνά στο Φεστιβάλ  της Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκυμαντέρ Χαλκίδας , στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκυμαντέρ στο Λαύριο,  στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Κινηματογράφου στο Rovereto της Ιταλίας κ.α.

 

Κατευθείαν στο Internet

μπορείτε να δείτε κάποιες (κυρίως μικρού μήκους) ταινίες, κλίπς ή βίντεο,

 

μέσα από τη    λίστα και links των βίντεο του Γιάννη Τριτσιμπίδα στο ΙNTERNET

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Η πρόσφατη ταινία ΒΙΕΤ ΚΩΣΤΑΣ βραβεύτηκε με το Χορηγικό Βραβείο των Ευρωπαϊκών Βραβείων MEDIA 2014 ΕΡΑΣΜΟΣ στη Βιέννη, 10-10-2014

και παίχτηκε στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ τον Νοέμβρη 2014.

.

βλ. περισσότερες πληροφορίες πάνω στην ταινία στο facebook:

 

https://www.facebook.com/pages/VIET-COSTASCitizenship-undefined-%CE%92%CE%99%CE%95%CE%A4-%CE%9A%CE%A9%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%A5%CF%80%CE%B7%CE%BA%CE%BF%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%8C%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82/568408913256069?ref=hl

 

Είχε κερδίσει το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ στο 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ της ΧΑΛΚΙΔΑΣ

πατήστε για να δείτε την σύντομη

παρουσίαση της ταινίας του Γιάννη Τριτσιμπίδα  "ΒΙΕΤ ΚΩΣΤΑΣ. Υπηκοότης : Ακαθόριστος" 

στα νέα (ΕΤ1) του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


.

Ακολουθούν 2 παριανές εκδηλώσεις αφιερωμένες στις ταινίες :

 

.

 

]poster

 

ΑΠΟΘΗΚΗ  ART CENTER


«Η ΠΑΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΟΝ ΦΑΚΟ: ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΕΙΔΙ»

αφιέρωμα στις παριανές ταινίες του Γιάννη Τριτσιμπίδα

και έκθεση φωτογραφίας του  

10 - 13 Ιουλίου 2006 

 

10 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21.30:
 Εγκαίνια. Παρουσίαση από τον συγγραφέα Ηλία Παπαδημητρακόπουλο και τον σκηνοθέτη.
Προβολή «ΠΕΡΣΕΥΣ» : ο αρχαίος μύθος γυρισμένος στη Νάουσα (1981)

11 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21.30:
Προβολή «ΘΕΟΙ» (γλυπτική 1997),  «ΣΤΟΝ ΔΗΛΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ» :
αναπαράσταση του  ομηρικού ύμνου από μη επαγγελματίες ηθοποιούς  (1998),
«ΛΕΥ ΚΩΜΑ» (2005), σπονδυλωτό αυτο-ντοκυμαντέρ

12 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21.30:
Παρουσίαση από την ψυχολόγο Μαριέτα Πεπελάση και προβολή του ντοκυμαντέρ
«ΤΑ ΕΑΡΙΝΑ. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ» (2003).

13 ΙΟΥΛΙΟΥ 21.30:
Παρουσίαση από τo Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων  και προβολή της ταινίας

«ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ ΠΑΡΟΣ ΙΜΕΡΤΗ» (2006)

 

Κατά την διάρκεια του αφιερώματος

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
από τις ταινίες του και την Πάρο των 25 τελευταίων ετών.

 

 poster

.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΙΑΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του Γιάννη Τριτσιμπίδα

 

.


 

 

 

poster 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗ

 (στο κάστρο της Παροικιάς)
10, 11 και 12 Αυγούστου 2007 στις 21:00

 



ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Μια σειρά ντοκυμαντέρ με προσωπογραφίες 22 καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων,

 παριανών ή μη , συνδεόμενων στενά με το νησί

 

σε σκηνοθεσία

Γιάννη Τριτσιμπίδα, Φοίβου Κοντογιάννη και Σπύρου Τριτσιμπίδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
 

Παρασκευή 10 Αυγούστου
Προλογίζει ο αρχιτέκτονας: Κώστας Γουζέλης

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΛΩΔΙΑ με το Γιώργο Ζήκα
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ με τον Ολύμπιο Αλιφιέρη και το Γιάννη Βασιλειόπουλο
ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ; με τον Πέτρο Μεταξά και τον Κώστα Γουζέλη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟ με το Μπράϊαν Κουϊν, το Σταύρο Νιφλή και τη Στέλλα Λούμπσεν

Σάββατο 11 Αυγούστου
Προλογίζει ο συγγραφέας: Χρίστος Γεωργούσης

ΠΗΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΟΚΥΔΩΝΟ με το Στέλιο Γκίκα και τη Μόνικα Μαγιού
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΙΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ; με το Μανώλη Ραγκούση και το Μανόλη Χανιώτη
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΕΙΝΟΥ μες τον Φρεντερίκ Μπότζ
ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΚΙΩΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ με το Νίκο Σαρρή και το Χρίστο Γεωργούση

Κυριακή 12 Αυγούστου
Προλογίζουν οι δημιουργοί της σειράς

ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ με το Μάϊκλ Μπράντυ
ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ με το Γιάννη Τριτσιμπίδα
ΕΙΔΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ με το Γιάννη Δενδρινό

 

-----------------------------------------------

 

ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Στα εγκαίνια ο αρχιτέκτων Κώστας Γουζέλης προλόγισε ως εξής:

«Ο Γιάννης Τριτσιμπίδας είναι παληός γνώριμος της Πάρου, ένας από αυτούς που η σχέση του με το νησί ήταν σίγουρα προσωποποιημένη, ερωτική και κατά συνέπεια δοτική. Έδωσε πολλά, πήρε πολλά, τότε ιδίως την δεκαετία του 80 όταν γνωριστήκαμε στην Αθήνα και ήρθε στην Πάρο να κάνει την ταινία του «Περσεύς».

Στην ταινία αυτή εκτελούσα χρέη βοηθού γενικώς. Νομίζω ότι ήταν μια μοναδική περίοδος για τη Νάουσας, η οποία έζησε το καλοκαίρι εκείνο μέσα σε μιάν ατμόσφαιρα δημιουργίας, χαράς και πραγματικής καλλιτεχνικής καθημερινότητας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν θα πώ ότι η ταινία έγινε με ηθοποιούς και συμμετοχή των κατοίκων της Νάουσας και αποτελεί, εκτός των άλλων, ένα καταπληκτικό ιστορικό ντοκουμέντο της εποχής.

Αυτή ακριβώς η συμμετοχή είναι που έκανε στον τόπο μας τις δεκαετίες του 80 και 90 τόσο ζωντανό και ερωτικό. Για αν μη φανεί ότι αναπολώ περασμένα χρόνια και νεαρές ηλικίες ή ότι αντιδιαστέλλω χρονικά τις εποχές, ας θυμηθούμε πολλοί από τους παριστάμενους τι σήμαινε τότε η Πάρος, ας αφαιρέσουν νοερά την ηλικία τους, ας κυτάξουν τα παιδιά τους και η ουσία θα αναδυθεί από μόνη της.

Όμως η ουσία υπάρχει ακόμα και σήμερα, μόνο που πλέον κρύβεται  καλά, θέλει ειδική προσπάθεια για να την ανακαλύψεις, μεγαλύτερη σοφία, συνειδητότητα και μια μικρή προσπάθεια, για να ανασηκώσεις το βαρύ πέπλο που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, πέπλο που υφάνθηκε από αδηφάγους, βουλιμικούς, ματαιόδοξους νεοέλληνες, που ομορφιά γι αυτούς σημαίνει κατανάλωση και κέρδος. Σ αυτό τον τόπο μας που αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο Eldorado.

Ο Τριτσιμπίδας έχει τον τρόπο να συνεχίζει την προσωπική του σχέση με την Πάρο.

Φοράει το μαγικό καπέλο του Ερμή (δικής του παραλλαγής- κάσκα αποικιακή με δυό φτερά γλάρου ή γερακιού ή κότας - ανάλογα με την περίπτωση.

Εργάζεται εδώ ως κινηματογραφιστής στοχεύοντας σε θέματα του τόπου μας, και μας παραδίδει αυτή τη σειρά με θέμα πρόσωπα που έχουν μακράν ιστορία στο νησί μας κι έχουν βρεθεί εδώ από έρωτα και όχι από συμφέρον και στο βαθμό που μπορούν έχουν μια δημιουργική προσφορά.

Η συγκεκριμένη δουλειά του Γιάννη έχει σοβαρό κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, θα ήταν πολύ σημαντικό εάν υπήρχαν τα μέσα να συνεχιστεί αυτή η δουλειά, άς πούμε αυτό το οπτικοακουστικό λεξικό της Πάρου για πολλά ακόμα πρόσωπα του νησιού τα οποία λείπουν από αυτές τις ταινίες.

Τα οπτικοακουστικά μέσα είναι εδώ και καιρό μια καθημερινή πραγματικότητα, δεν θα έλεγα ότι αντικαθιστούν το βιβλίο γιατί δεν είναι συγκρίσιμα - όμως έχουν τη δυνατότητα να δίνουν στοιχεία, να δημιουργούν προβληματισμούς, εμπνεύσεις, συγκινήσεις με ένα τρόπο πιο άμεσο και γρήγορο.

Το βιντεοβιβλίο του Τριτσιμπίδα αντικαθιστά τόμους περιοδικών, βιβλίων, φωτογραφιών και αποτελεί μια παρακαταθήκη για το νησί. Προσωπικά θέλω να συγχαρώ το Γιάννη και τους υπόλοιπους συντελεστές γι αυτή τους την εργασία.»

 

Ο εκπαιδευτικός (Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Παροικιάς) και συγγραφεύς Χρίστος Γεωργούσης προλόγισε ως εξής τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων:   

«Γίνεται άραγε κάτι στην Πάρο που έχει κάποια αξία ή τα πάντα εκπορεύονται από το κέντρο, από την πρωτεύουσα και από την τηλεόραση;

Ο σκηνοθέτης προσπαθεί αυτό ακριβώς να διερευνήσει στήνοντας κουβέντα με ορισμένους ανθρώπους. Την πρώτη κουβέντα, γιατί θα επακολουθήσουν κι άλλες, καθώς φαίνεται να βρίσκει ενδιαφέροντα στοιχεία σπουδάζοντας και παρουσιάζοντας τους ανθρώπους του νησιού.

Εδώ χωρά μια ιστορία. Ο βασιλιάς Παύλος το 1955, μετά το θάνατο του Παπάγου, διόρισε πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που ήταν τότε υπουργός Δημοσίων Έργων. Στις κρίσεις και επικρίσεις που δέχτηκε από τους πολιτικούς απάντησε, ότι θα μπορούσε να κάνει πρωθυπουργό και τον κηπουρό του!

Τελευταία η Αθήνα απέκτησε πολλούς κηπουρούς και το φαινόμενο έχει προσλάβει υπερβολικές διαστάσεις καθώς όλοι αυτοί φιλοδοξούν να γίνουν πρωθυπουργοί και με την τηλεόραση καταφέρνουν να έχουν πάντα μια πρώτη θέση στην επικαιρότητα.

Οι κηπουροί, οι κουμπάροι, οι κολλητοί, οι δικοί μας, οι συγγενείς, οι γνωστοί είναι που λαμβάνουν εξουσία μεγάλη, που γίνεται σταθερότερη και μεγαλύτερη μέσω της τηλεόρασης. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την πολιτική, αλλά και για τον πολιτισμό, όπου αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που γίνεται στην πρωτεύουσα. Αυτός ο Αθηνοκεντρισμός καταντά πληκτικός και επικίνδυνος. Έχουμε την εντύπωση ότι ο σκηνοθέτης αντιστεκόμενος σαν και μας που φτιάξαμε τον «Αρχίλοχο» το 1976, ακριβώς για να πολεμήσουμε την ιδέα αυτή, πορεύεται στην ίδια με μας λογική, ότι έχει μεγάλη αξία η κίνηση και η πρωτοβουλία από τα κάτω, από τους πολίτες, από την περιφέρεια και όχι μόνο αυτό που γίνεται στα μεγάλα κέντρα.

Και μια άλλη ιστορία. Το 1964 με βρήκε ο Γιάννης Κυδωνιεύς, αυτός ο μέγας πηλοπλάστης και πολύ σεμνά με ευχαρίστησε που είχα κάτι γράψει γι’ αυτόν στη «Φωνή της Πάρου». Ευχαριστούμε κι εμείς το σκηνοθέτη που μας πρόσεξε.»

 

Την τελευταία ημέρα ο Γιάννης Τριτσιμπίδας παρουσίασε τους δύο συνεργάτες της σειράς, νέους κινηματογραφιστές που μεγάλωσαν στην Πάρο και υπογράφουν από ένα επεισόδιο ο καθένας:

- τον Φοίβο Κοντογιάννη που προ διετίας γύρισε και την μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Φιλίζι» στο Φιλίζι της Νάουσας

- τον Σπύρο Τριτσιμπίδα που ήταν και βοηθός του στα περισσότερα επεισόδια της σειράς καθώς και σε προηγούμενες παριανές του ταινίες.

 Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δυσκολίες παραγωγής και χρηματοδότησης τέτοιων εργασιών πού μόνο με συμπαράσταση του Δήμου και άλλων τοπικών φορέων μπορούν να πραγματοποιηθούν, συμπαράσταση που μέχρι στιγμής δεν φανερώθηκε...  

*

 «ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ» από την Κατερίνα Κανταρτζή

(Μετάφραση από το περιοδικό PAROS LIFE Σεπτεμβρίου 2007) 

«Ήταν γοητευτικό για μένα, μιαν «άουτσάϊντερ» στον κοινωνικό κύκλο του νησιού, να παρακολουθήσω τις προβολές των ντοκυμαντέρ του Γιάννη Τριτσιμπίδα «ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ» τον περασμένο μήνα. Καθώς χαμήλωναν τα φώτα και άρχιζε η ταινία, η αίθουσα βομβούσε με μια ψιθυριστή οικειότητα:  ένα οικείο πρόσωπο, ένα  αστείο που όλοι μοιράζονταν, ένας φίλος ή γείτονας, ήταν φανερό πως αυτά τα ντοκυμαντέρ ήταν μια αληθινή εσωτερική εποπτεία της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού. Έτσι γινότανε ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναγνωρίσει κανείς σε διάφορες καλοκαιρινές εκδηλώσεις κάποιους από τους προσωπογραφούμενους  και να μάθει κάτι από το έργο και τη ζωή τους.

Σε μιαν εποχή όπου κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να τεκμηριώσει κανείς τις μνήμες και τις εντυπώσεις των ανθρώπων, έργα σαν κι αυτό είναι ανεκτίμητα. Παρ όλο που ξέρω ελληνικά, αναρωτιόμουν αν θα ήταν ίσως δυνατόν να υπάρξει μια μελλοντική έκδοση με αγγλικούς υποτίτλους καθώς συνειδητοποιούσα πως κάποιοι από τους θεατές δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν πλήρως τα ντοκυμαντέρ λόγω γλωσσικών περιορισμών.

Σε ευχαριστούμε Γιάννη Τριτσιμπίδα και καθέναν από τους συμμετέχοντες σ αυτό το μοναδικό εγχείρημα. Δημιουργήσατε μια  ζωτική ιστορική καταγραφή των εμπνευσμένων ποιοτήτων της Πάρου και των πολύτιμων ιδεών  και μνημών που πηγάζουν απ αυτές.

 

 

.