English
Francais
Βιο-φιλμογραφία
Ταινίες
Θεατρικά
Ραδιοφωνικά
Φωτογραφία
Γλυπτά - μέταλλα
Σινέ παρουσιάσεις, προγράμματα, INTERNET, DVD
Δημοσιεύσεις και προς έκδοσιν
ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Ταινίες
5. ΒΑΣΙΣΟΥ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΟΥ
8. ΣΤΟΜΑ
10. ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΚΥΡΑ ΗΧΩ
12. ΕΡΑΝΙΜΑ
13. ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ
14. ΠΕΡΣΕΥΣ
15. ΠΟΖΕΛΙ, ΑΡΙΓΚΟΝΙ, ΠΑΙΟΝΙΔΗΣ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΚΛΕΚΤΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
16. ΑΪΒΑΛΙΩΤΙΚΟ
17. ΘΕΟΙ
19. ΣΤΟΝ ΔΗΛΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
20. Ο ΞΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, ΜΠΕΝΑΡΕΣ
21. ΜΑΧΑ ΣΙΒΑΡΑΤΡΙ, ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΣΙΒΑ
22. ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
23. ΤΑ ΕΑΡΙΝΑ. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ , ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
24. ΛΕΥ ΚΩΜΑ
25. ΛΑΪΚΗ ΜΑΣΤΟΡΙΑ
26. ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ Ο ΠΑΡΙΟΣ / ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ ΠΑΡΟΣ ΙΜΕΡΤΗ
27. ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
28. ΟΠΕΡ ΑΔΗ ΔΕΙΞΑΙ (ΚΩΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ "Η ΓΙΑΓΙΑ)"
29. ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΥ και ΠΑΡΚΙΝΓΚ-ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
30. ΑΝΕΦΑΝΗ ΝΗΣΟΣ (Αργοναυτικά Απολλωνίου Ροδίου)
31. ΒΙΕΤ ΚΩΣΤΑΣ. Υπηκοότης: Ακαθόριστος
32. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΡΟΚΟΣ
Σχεδιασμός ταινιών που δεν πραγματοποιήθηκαν ακόμη
16. ΑΪΒΑΛΙΩΤΙΚΟ

 

 ΑΪΒΑΛΙΩΤΙΚΟ ταινία Γιάννη Τριτσιμπίδα

 

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ, σειρά 3 ημίωρων επεισοδίων

 

παραγωγή-σκηνοθεσία                       Γιάννης Τριτσιμπίδας

επιστημονικός σύμβουλος                  Δημήτρης Ψαρρός

φωτογραφία                                    Μουράτ Οζτούρκ

μουσική επιμέλεια                              Γιώργος Παπαδάκης

διεύθυνση παραγωγής                        Χαλέ Τσετίν

μοντάζ                                            Γιώργος Φωτεινάκης

αφηγητές                                         Χρήστος Τσάγκας, Γ. Τ, Μαίρη  Μυλωνά

 

για την ΕΡΤ  (ΝΕΤ), 1990.

 

 

Η ιστορία της ίδρυσης, της ανάπτυξης και της καταστροφής μιας ρωμαίϊκης πολιτείας της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με οδηγό τις αφηγήσεις του Φώτη Κόντογλου και ξεναγό τον αρχιτέκτονα και μελετητή του Αϊβαλιού Δημήτρη Ψαρρό περιηγούμεθα τις γειτονιές, τα λιμάνια, τις εκκλησιές και τα σχολειά, τις εξοχές και τα μοναστήρια του Αϊβαλιού και του Μοσχονησιού ανιχνεύοντας τα αίτια της ακμής και της παρακμής του τόπου. Ζωγραφιές και φωτογραφίες, διηγήσεις παληων αϊβαλιωτών  και σημερινών κατοίκων,  κυρίως προσφύγων απο την Κρήτη, συμπληρώνουν την σύγχρονη αυτήν αρχαιολογία.

                                   

 επεισόδιο 1     http://archive.ert.gr/75175/       Η ιστορία της περιοχής, που ξεκινά από τα μέσα του 16ου αιώνα, η αναγνώριση της πόλης σε ρωμαίικη πολιτεία το 1773, αποτέλεσμα των προσπαθειών του ΠΑΠΑ-ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΕΛΛΗ (ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ). Οι  εκκλησίες του Αϊβαλιού, η περίφημη Ακαδημία των Κυδωνιών, το πρώτο τυπογραφείο της Ανατολής που στήθηκε στην περιοχή από τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΟΜΠΡΑ, η συμβολή των οικογενειών ΧΑΤΖHΘΑΝΑΣΗ και ΣΑΛΤΑ στην ιστορία της πόλης.                                               

 

επεισόδιο 2      http://archive.ert.gr/75177/     Το σύστημα δημόσιας διοίκησης και η ανθηρή πνευματική ζωή του Αϊβαλιού μετά το 1773. Λόγω των προνομίων που είχαν παραχωρηθεί από την Υψηλή Πύλη, η πολιτική ζωή ενσωμάτωσε νωρίς σύγχρονους θεσμούς.  Πάνω και την Κάτω Χώρα : το Γυμνάσιο Κυδωνιών, το σπίτι του Ηλία Βενέζη, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και ο ναός του Αϊ-Γιάννη στο Τσαρσί. Μέχρι τον εκτοπισμό του ελληνικού στοιχείου το 1922, η πόλη άκμασε οικονομικά και πολιτιστικά. Πλούσιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό αποτυπώνει την πνευματική κίνηση της περιοχής.

 

επεισόδιο 3     http://archive.ert.gr/75190/   Μοσχονήσια, συστάδα νησιών της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Λέσβο, εκ των οποίων μόνο το Μοσχονήσι κατοικείται. Ύστερα από σύντομη ιστορική αναδρομή παρουσιάζονται τα σημαντικότερα κτίρια και οι εκκλησίες του νησιού, o ελληνικός πληθυσμός του οποίου άκμασε μέχρι το 1922. Μιλούν σημερινοί κάτοικοι, στην πλειονότητά τους Τουρκοκρητικοί, που έφτασαν στο νησί μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.

 

 

http://archive.ert.gr/75175/      ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ, ΕΡΤ   επεισόδιο 1                                                                 

http://archive.ert.gr/75177/    ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ, ΕΡΤ   επεισόδιο 2                                                        

http://archive.ert.gr/75190/    ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ, ΕΡΤ   επεισόδιο 3 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}

 

LIMANI     agia Paraskevi

 

MOSCHONISSI

 

crew

 

ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ: ΔΥΟ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και ένα ΜΑΓΙΚΟ.

Ανέλαβα την παραγωγή απ την ΕΡΤ το 1990, στο σύντομο διάστημα όταν δεν υπήρχε κομματική κυβέρνηση -είχε γκρεμιστει κάτω απ το βάρος των αμαρτιών και της υγείας του ο μοιραίος Ανδρέας- κι ειχε αναλάβει οικουμενική. Ενώ λοιπόν η προτασή μου για το Αϊβαλί χρόνιζε, ο νεος διευθυντης Ρ. Μορώνης προχώρησε ξάφνου στην ανάθεση. (Να ευχαριστήσω εδώ την Ηρώ Νόλα που του προώθησε την πρόταση.)
Το αναγγέλλουν λοιπόν οι εφημερίδες και σε λιγες μέρες όντας στην προετοιμασία της σειράς παίρνω ένα τηλεφώνημα από την ΚΥΠ!
Ταγματάρχης τάδε, σας παρακαλουμε να μιλήσουμε. Μπαίνει στο γραφείο μου ένας λιγνός δημοσιουπαλληλάκος με διπλωμένο λιανό χαρτοφύλακα, σαν που ειχαν κατω απ τη μασχαλη οι παληοι δικηγόροι. «Και μια που θα κάνετε γυρισματα στο Αιβαλί, σας παρακαλουμε να μας κάνετε μερικά πλάνα ολογυρα στα βουνα, που χουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις» ! Τι λετε βρε αχρηστοι τεμπέληδες, να ρισκάρω την παραγωγή και τον εαυτο μου για κατι που οποιοσδήποτε πρακτορίσκος σας ως τουρίστας μπορει ανετα να κάνει με μια καμερούλα; Τον εξαπέστειλα, ερχεται ο καιρός να πάω στο Αιβαλί. Αποφασιζω όμως να πάω 2 μερες νωρίτερα απο την κανονισμένη από τους τουρκους συνεργάτες μέρα (να ευχαριστησω εδώ για την μεσολάβηση στην Κωσταντινούπολη το Νίκο Γκίνη) που χαν ζητήσει και την αδεια γυρίσματος, προκειμένου να δω και να σκεφτώ λίγο μόνος. Πάω Μυτιλήνη και βγαινω στο Αϊβαλί, ψαχνω στην τύχη και καταλύω σ ένα ξενοδοχειάκι, ινκογνιτο. Μόλις ακουμπησα τα πράγματα, ιιιιι ! απ το παραθυρο ακούω και βλεπω να σκάνε 3 περιπολικα με μυστικους. Τι οργάνωση οι αθεόφοβοι, όλα ελεγχόμενα. Ανεβαινουν, καλως ηρθατε, καλην επιτυχία στα γυρισματα και σας παρουσιάζουμε τον συνάδελφο μας κ.Χ που θα σας ακολουθει μην συναντήσετε κανενα προβλημα, να σας εξασφαλίσει την αμέριστη συνεργασία μας.. Οπα, μου κολλάνε λοιπον στις φτέρνες τον μυστικό να ακολουθεί παντού, πρωτος στο ορντινο και σε κάθε μετακίνηση, δηλαδή ο άνθρωπος, κατάντησε να κουβαλάει τον τρίποδα και ως και τις βαλιτζες των καμερών στα βουνα και τα λαγκάδια, έτρωγε μαζι μας εγινε έξοχο μέλος του συνεργείου!. Τελειώνουμε, αποχαιρετω τους τούρκους συνεργάτες, την διευθ. παραγωγής υπεροχη Χαλέ Τσετιν και τον εξαιρετικο καμεραμαν και άνθρωπο Μουρατ Οζτούρκ, μαζευω και τις χοντρές και βαρειες κασετες ΒΕΤΑ σε μια βαλίζα και είναι να φεύγω. Ολο άγχος είμουνα, τωρα θα μου την πέσουνε σκεφτόμουν, είχαν πλήρες ραπόρτο, θα μου πουν ωραια μπέη μου, δως μας τις κασετες να τις εξετασει η Υπηρεσια και μετα στις επιστρέφουμε, περίμενε και πότε. Πάω τρεμοντας προς το τελωνειακι του Αιβαλιού να μπαρκάρω για Μυτιληνη με τη βαλίτζα τις κασετες ανα χείρας και όπ, τον βλεπω στημένο καραούλι στην εισοδο. Πάγωσα, καλα τα φανταστηκα .. Αυτος γελαστος κι ανέμελος, με περναει αλά μπρατσέτα εκτος ελεγχου διαβατηριων με βοηθαει ν ανεβω στο πλοιο και μενει εκει στην προκυμαία να ανεμίζει το μαντήλι, και γω το χέρι απ το φέρυ, ώσπου χάθηκε η σιλουετα του, εγινε μια κουκίδα μεσα στο δειλινο.
Αυτά για μυστικές υπηρεσίες και μεθόδους.
Εκανα κι ένα συμπληρωματικό γύρισμα στην Ομόνοια με τον Αλέξη Γρίβα και μοντάραμε με τον εξαίρετο Γιώργο Φωτεινάκη στο στούντιο του Δημήτρη Βερνίκου, τα πήγαμε θαυμάσια, τι δράμα να χανονται οι άνθρωποι , με όλους τους συνεργάτες της σειράς χαθήκαμε στη συνέχεια και ο Δημήτρης Ψαρρός, ο καλλίτερος μελετητής του Αιβαλιού, έφυγε πρόωρα λίγα χρόνια μετά.

Πάμε τώρα στη μαγεία. Εχουμε νοικιάσει ταχύπλοο και κατευθυνόμαστε στο σημείο του Μοσχονησιού (Ποροσελήνη) όπου υποτίθεται πως διαδραματιστηκε στην αρχαιότητα η ιστορία γνωστή ως «Το παιδί και το δελφίνι» (όπου ένα παιδάκι πιάνει στα διχτυα ένα δελφινι και το απελευθερώνει, αργότερα νεαρος πια αντρας πέφτει σε φουρτούνα και βουλιάζει, ερχεται τότε και τον σώζει το δελφίνι , τον βγάζει στην ξηρά στην πλάτη του) . Δειχνω το ακριβες σημειο στον καμεραμαν, οπου κει πάνω, κατα το μοντάζ της ταινίας θα αφηγούμην την ιστορία, καμερα: action, και ξαφνικά, μεσα στο πλάνο, βλέπουμε να πετάγεται απ τα νερά ένα υπέροχο δελφίνι και ξαναβουτά, και ξαναβουτά…

http://archive.ert.gr/75175/ ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ, ΕΡΤ επεισόδιο 1
http://archive.ert.gr/75177/ ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ, ΕΡΤ επεισόδιο 2
http://archive.ert.gr/75190/ ΑΙΒΑΛΙΩΤΙΚΟ, ΕΡΤ επεισόδιο 3